Geometrik teraryum nasıl yapılır?

Geometrik teraryum (cam fanus) nedir? yapım süreci nasıl ilerliyor? Tüm bu soruların cevabını aşağıdaki yazı dizisinde bulabilirsiniz. 

Temel

İşin temelinde cam var. Önce cam kesme üzerine pratikler yaparak geometrik şekillerde cam kesim tecrübenizi geliştiriyorsunuz. Bunun için size bir elmas cam kesici ve gönye yeterli olacaktır. Pratik yaptıkça, el hassasiyetiniz daha fazla gelişir. Bunun için bir cam ustasından kısa süreliğine destek alabilirsiniz.

Diğer bir önemli nokta ise, bu ürünlerin çok hassas ölçülerde oluşudur. Bir birine aynı ölçülerde yaptığınız kesimler ürünün kalitesini arttırır.

Temel 2

Kullandığımız malzemeler; Cam, bakır folyo (1/4) gümüş yapı başlangıç için yeterli olacaktır. Soldex pastatız vitray lehimi, lehim suyu, kalem havya ve düzleştirici, son olarak ta küçük bir makas. 

Malzemeleri tedarik ettikten sonra, yapacağınız ürüne has kesilen cam parçaları folyo ile tüm kenarları çevreleyecek şekilde sarıyoruz. Düzleştirici ile kenar kıvrımları sabitleyip folyoyu cam üzerine bağlıyoruz.

İyi bir 30 watt havya ile önce lehim suyu sürdüğümüz bağlantı köşeleri lehimliyoruz. Şekli oluşturana kadar bu işleme devam ediyoruz.

Temel 3

Ürünü ortaya çıkardıktan sonra, lehim suyunun kullanarak tüm bakır kenarları lehim ile kalaylayarak kaplıyoruz. bu işlem teraryum hazırlamanın en zor ve meşakkatli sürecidir.

Tüm kenarları kalay ile kapladıktan sonra son işlem için Temel 4 anlatılanları yapıyoruz.

Temel 4

Patina uygulama işlemin son aşamasıdır. Patina ne kadar iyi olursa ürün kenar karasıda, o kadar güzel olur. Bunun için novacan black patina en iyi seçimdir. Ürün yurt dışında satılır ve getirtmesi biraz zor ama süre ister. 

Novacan patina ile en son kalay üzeri temiz bir pamuk ile patina sürülür. Patina asit olduğu için mutlaka bir eldiven ve ağıza maske takılmalıdır. Uçucu gazların solunması sakıncalıdır.

Aşağıda malzemeleri nasıl bulabileceğinizi paylaşıyorum.

Malzeme

Piyasada Bakır, rustik ve siyah isimle satılır. Kop cam – Özdeş Kristal gibi mağazalardan temin edebilirsiniz. Ancak bunlar bir novacan patinanın asla yerini tutmayacaktır.

Soldex markası adıyla 3mm vitray lehimi olarak satılır. Pastasız olanı almanız gerekiyor. 

Özdeş Kristal mağazası bu konuda size yardımcı olacaktır. Bakır, gümüş ve siyah olarak satılır. Yazdığım renkler bakırın alt yapışkan yerine aittir. Yani tüm folyoların üzeri bakırdır. Cam kalınlığına göre 1/2 – 1/3 – 1/4 şeklinde ölçüyle satılır. Folyo uzunluğu 30 metredir. 

Kalem havya alırken kaliteden ödün vermeyin, nedeni tabi ki güvenliğiniz. Elektrik ile çalışan bu cihazlar yüksek ısı üretir. Bir kalem havyanın uç sıcaklığı 300 dereceye kadar ulaşır. Bu konuda Weller marka size yeterli olacaktır. 30-60 watt arası uygundur.

Lehim suyu kalayın bakıra tutunması için gereklidir. Eğer bunu  kullanmaz iseniz sağlıklı bir lehim yapma şansınız olmaz. Folyo veya patina asit satışı olan mağazalardan bu sıvıyı tedarik edebilirsiniz.

Cam kesimi için kullandığımız bu alet gazlı elmas olarak bilinir. Piyasada gazlı olmayan kesim kalemleri de mevcut. Ancak size uzun süre kullanabileceğiniz ve elmasın körelmeyeceği gazlı bir elmas kesim kalemi yeterli olur. İnternetten kolayca bulabilirsiniz.

Gazlı elmas kesim kaleminin içine koyacağımız kesim yağıdır. Bunu da internette kolayca bulabilirsiniz. Cam üzerinde kesimi kolay kılmak ve elmas ucun körelmemesi için oldukça önemlidir. 

En önemli ve temel malzeme cam olacaktır. Maalesef her geçen gün fiyatı artan bu malzemenin teraryumda genel yaygın kullanılanı 3mm olanıdır. Eğer bulabilirseniz 3mm cam gayet uygun, bulamıyor olursanız da 2mm işinizi görecektir.

Bize Ulaşın

Kafanıza takılan bir konu olursa bize yazın cevaplayalım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir